Het Scouting Forum
Gebruikers naam
Wachtwoord
Bewaar wachtwoord


Inloggen
Wachtwoord vergeten?
                   
 Alle onderwerpen  Scouting Algemeen  Scouting Algemeen  

Wat is jullie mening over deze Scoutingvereniging?

 Nieuwe enquête starten doe je hier   Om deze post goed te kunnen printen klik je hier, het onderwerp wordt dan printervriendelijk getoont 
| More
[Boeklegger] Sla dit onderwerp op in jouw persoonlijke boeklegger pagina 
Post onder dit onderwerp een reactie   
Schrijver Bekijk het onderwerp: Roken niet meer toegestaan bij scouting nederland Onderwerp Bekijk het volgende onderwerp: Boys Brigade  

JeroenZ
 

JeroenZ heeft 24 posts gemaakt 24
Gepost op 19 december 2016 :  14:09:53  Bekijk JeroenZ's persoonlijke forum pagina  Stuur JeroenZ een forum prive bericht  Beantwoord deze post van JeroenZ met een citaat [quote]


http://fse-nederland.nl/images/pdf/Over%20FSE-Nederland%2008042015.pdf


Het is nu bijna 4 maanden geleden dat ik bovenstaande link op het scoutingforum heb geplaatst en ik wil graag weten wat jullie van deze scoutingvereniging vinden.

Ze willen graag een scoutinggroep starten, voor zover ik weet is dat nog niet gelukt, maar wat vinden jullie van deze vereniging?

Wat ik ervan weet is dat ze het spel van verkennen willen spelen, zoals (naar hun mening) Baden-Powell dat heeft bedoeld.

Een aantal dingen zijn anders als bij Scouting Nederland: Zo hebben ze bijvoorbeeld een aantal functies die je bij SN niet (meer) hebt: Rondeleidsters, Troepleiders en Vendelleidsters (wat is een Vendel?).

Tussen 7 en 17 jaar spelen jongens en meisjes gescheiden: Ze hebben Kabouters en Welpen, Padvindsters en Verkenners.

Leidinggevenden dragen epauletten met strepen erop waaraan je kunt zien welke functie een persoon binnen de organisatie heeft.

Men geeft elkaar de linkerhand en bijeenkomsten worden volgens een vast ceremonieel geopend en gesloten.

Dik P
 Stad Katwijk
Provincie/Land Zuid-Holland
Dik P heeft 4253 posts gemaakt 4253
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door Dik P aan de moderator van dit forum. Gepost op 21 december 2016 -  09:26:06  Bekijk Dik P's persoonlijke forum pagina  Stuur Dik P een forum prive bericht Beantwoord deze post van Dik P met citaat [quote]
Het lijkt me de gebruikelijke scouting met een traditioneler aanzicht. Ik begrijp alleen niet waarom daar weer een aparte vereniging moet zijn. Dit kan volgens mij ook binnen SN.

_Ari
 

Stad Alkmaar
Provincie/Land Noord-Holland
_Ari heeft 337 posts gemaakt 337
30 december 2016 -  21:59:32 Aangepast
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door _Ari aan de moderator van dit forum. Gepost op 30 december 2016 -  21:33:34  Bekijk _Ari's persoonlijke forum pagina  Stuur _Ari een forum prive bericht Beantwoord deze post van _Ari met citaat [quote]
Het ziet er inderdaad uit als een traditionele scoutinggroep zoals dat ook binnen Scouting Nederland zou kunnen, eentje met baretten en epauletten. Dezelfde kleur blouse voor verschillende leeftijden kennen we van het waterwerk. Het voornaamste zichtbare verschil lijkt me dat zij scouts en explorers in één speltak onderbrengen. Dat klopt met de begintijd van scouting, voordat explorers hun eigen speltak kregen. Verder lijken ze zich vooral te richten op samenwerking binnen Europa, wat ook niet zo raar is gezien het geringe aantal groepen in Nederland (namelijk nul). Binnen SN hebben we zo veel groepen dat die verdeeld zijn in regio's om de onderlinge samenwerking behapbaar te houden.

Volgens de pdf onderscheiden ze zich van andere scoutingverenigingen maar als ik kijk naar wat ze bieden dan is dat minder dan wat SN biedt. Ze claimen wel een lage contributie per lid, dat kan een sterk argument zijn als je als groep weinig gebruik maakt van wat SN biedt. Ze noemen alleen geen bedrag dus dat vergelijkt lastig.

Wellicht biedt de FSE meerwaarde als je veel waarde hecht aan bepaalde tradities (verkenners tot 17 jaar, epauletten) en een kleine landelijke vereniging, maar ik zit voorlopig prima bij SN.

Aanvulling:
Rondeleidsters, Troepleiders en Vendelleidsters (wat is een Vendel?).

Een vendel is de neutrale aanduiding van een groep leden van de scoutsleeftijd. De traditionele naam bij jongensgroepen is een troep, de traditionele naam bij meisjesgroepen is de ronde. Verschillende namen, ongeveer dezelfde betekenis.

De functie die je omschrijft is binnen SN officieel niet meer in gebruik en ik ken weinig groepen die het nog hebben. Bijna elke groep werkt met patrouilles (officieel 'ploegen') die een PL en APL hebben. Dan kun je nog een scout hebben die geen lid is van een patrouille maar een soort PL van het geheel is. Je kunt dit zien als assistent-leider, van dezelfde leeftijd als de rest van de leden. Dit was vooral nuttig toen scouts nog 11-17 jaar waren en weinig volwassen leiding hadden. Met de grenzen van 11-14 en meer leiding is hier minder behoefte aan.

Als je dit meerwaarde vindt hebben dan kun je dat ook gewoon binnen je eigen groep doen, SN gaat je echt niet tegenhouden.


tomvanlamoen
 Stad Boxtel
Provincie/Land Noord-Brabant
tomvanlamoen heeft 581 posts gemaakt 581
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door tomvanlamoen aan de moderator van dit forum. Gepost op 31 december 2016 -  15:57:43  Bekijk tomvanlamoen's persoonlijke forum pagina  Stuur tomvanlamoen een forum prive bericht  Bezoek tomvanlamoen's eigen webpagina  Klik om te kijken wat tomvanlamoen's MSN Messenger adres is.  Bekijk het Skype telefoon adres van tomvanlamoen Beantwoord deze post van tomvanlamoen met citaat [quote]
Je haalt vendel en ronde door elkaar.

Een vendel is een groep gidsen, onderverdeeld in rondes.
Een troep is een groep verkenners, onderverdeeld in patrouilles.

tomvanlamoen's sig
groetjes,

Tom
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/tomvanlamoen
Weblog: http://tomvanlamoen.wordpress.com/
Twitter: http://www.twitter.com/tomvanlamoen
Scouting Boxtel: http://www.scoutingboxtel.nl
Scoutingnieuws: http://www.scoutingnieuws.nl of http://www.twitter.com/scoutingnieuws


_Ari
 

Stad Alkmaar
Provincie/Land Noord-Holland
_Ari heeft 337 posts gemaakt 337
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door _Ari aan de moderator van dit forum. Gepost op 31 december 2016 -  18:41:46  Bekijk _Ari's persoonlijke forum pagina  Stuur _Ari een forum prive bericht Beantwoord deze post van _Ari met citaat [quote]
Een ronde is inderdaad de meisjesvariant van een patrouille, meerdere rondes vormen een vendel. Ik kan mijn vorige post helaas niet wijzigen.

Scouting Nederland gebruikt officieel ook 'vendel' als aanduiding voor een speltak van de scoutsleeftijd, daar kwam de verwarring vandaan. Evengoed noemen we onze (gemengde) scouts ook een troep die bestaat uit een aantal patrouilles.


praeses
 praeses heeft 1947 posts gemaakt 1947
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door praeses aan de moderator van dit forum. Gepost op 02 januari 2017 -  12:34:18  Bekijk praeses's persoonlijke forum pagina  Stuur praeses een forum prive bericht Beantwoord deze post van praeses met citaat [quote]
Ach ja, meer van hetzelfde maar dan krampachtig blijven hangen in het padvinders-gedachtengoed uit de vooroorlogse jaren.
Dat is jammerlijk, achterhaald en bedenkelijk maar elke groep heeft nu eenmaal het recht op het zich vervreemden van de doelgroep.
Ze doen maar, maar sneu is het wel.

praeses's sig
You can't do business sitting on your ass en daarom: wees realist; ga voor het onmogelijke.

JeroenZ
 

JeroenZ heeft 24 posts gemaakt 24
18 januari 2017 -  09:55:46 Aangepast
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door JeroenZ aan de moderator van dit forum. Gepost op 18 januari 2017 -  09:47:13  Bekijk JeroenZ's persoonlijke forum pagina  Stuur JeroenZ een forum prive bericht Beantwoord deze post van JeroenZ met citaat [quote]

Dank voor jullie reacties.

Ik heb deze organisatie ongeveer drie jaar geleden bij toeval ontdekt op internet. Ik had er nog nooit van gehoord.
Het leek me toch wel interessant en daarom heb ik contact opgenomen met iemand van deze organisatie, ik heb toen gezegd dat ik de website niet goed vond omdat er niet duidelijk werd uitgelegd wat het verschil met Scouting Nederland was.

Ik vermoed dat naar aanleiding van mijn opmerking het PDF-bestand is geschreven en ik heb een link op deze website geplaatst om dit onder jullie aandacht te brengen.

Overigens schreef deze persoon mij dat hij en enkele andere leden van de FSE ook nog actief zijn bij een lokale Scouting-NL groep. Ze doen de FSE naast hun activiteiten voor Scouting-NL. Dat kan ook best, want de FSE heeft maar een paar keer per jaar (internationale) bijeenkomsten via de CES en via Scoutnet.Sophia
 

Stad Delft
Provincie/Land Zuid-Holland
Sophia heeft 585 posts gemaakt 585
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door Sophia aan de moderator van dit forum. Gepost op 26 januari 2017 -  00:31:55  Bekijk Sophia's persoonlijke forum pagina  Stuur Sophia een forum prive bericht Beantwoord deze post van Sophia met citaat [quote]
Komt mij bekend voor. De Ashantie-groep te Zoetermeer is er ook bij aangesloten. De FSE is op Katholieke leest geschoeid en hoort ook bij scouting Nederland.

JeroenZ
 

JeroenZ heeft 24 posts gemaakt 24
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door JeroenZ aan de moderator van dit forum. Gepost op 09 februari 2017 -  10:04:54  Bekijk JeroenZ's persoonlijke forum pagina  Stuur JeroenZ een forum prive bericht Beantwoord deze post van JeroenZ met citaat [quote]
aan Sophia:
De Europascouts zijn op Katholieke leest geschoeid en zijn verenigd in de overkoepelende organisatie UIGSE-FSE.
De Nederlandse en Britse FSE zijn lid van de CES en die zijn niet katholiek, wel speelt het katholicisme soms
een rol bij de Spaanse, Italiaanse en Poolse Scoutingverenigingen die zijn aangesloten bij de CES.

http://uigse-fse.org/

https://www.ces-scout.eu/


De FSE profileren zich echt als een traditionele scoutingorganisatie (de Europascouts doen dat eigenlijk ook),
terwijl Scouting Nederland zichzelf echt als een eigentijdse organisatie ziet.

Zelf zie ik het nut van het dragen van epauletten wel in: Je begint helemaal onderaan in de organisatie en je
kunt in de loop der jaren opklimmen in de organisatie door ervaring op te doen en door trainingen te volgen,
aan je epauletten en schouderlinten is dan te zien wat je allemaal hebt bereikt.

Dat jongens en meisjes apart spelen doet wat ouderwets aan, maar ik kan me voorstellen dat sommige jongens en
meisjes het wel prettig vinden om in aparte groepen te spelen.

De kleding heeft door het dragen van epauletten en baretten of hoeden een iets sterkere uniform-uitstraling dan
de Scoutfit, ik denk dat als je het een beetje gezellig hebt met elkaar dat een uniform het misschien nóg wat
gezelliger maakt en ook een saamhorigheidsgevoel kweekt.

De kleding die door bijvoorbeeld Poolse scoutinggroepen wordt gedragen heeft in mijn ogen een sterke uniform-
uitstraling en ik denk dat als je met z'n allen dit soort kleding draagt dat dat een wat sterker
saamhorigheidsgevoel geeft dan het dragen van de Scoutfit.

Maar ik ben het met jullie eens dat het dragen van scoutingblousen, epauletten, baretten, hoeden enz. op zich
niet verboden zijn bij Scouting Nederland en dat je ervoor kunt kiezen dit ook allemaal in je eigen SN-groep
te doen.praeses
 praeses heeft 1947 posts gemaakt 1947
09 februari 2017 -  12:42:52 Aangepast
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door praeses aan de moderator van dit forum. Gepost op 09 februari 2017 -  12:41:57  Bekijk praeses's persoonlijke forum pagina  Stuur praeses een forum prive bericht Beantwoord deze post van praeses met citaat [quote]
Serieus?
Je ziet een scout echt carrière maken wat zichtbaar wordt door versierselen?
Ik kan me juist niet voorstellen dat jongens en meisjes apart willen spelen binnen scouting. Waarom zou je dat ondersteunen?
Gezelligheid en saamhorigheid heeft geen reet met een hoed te maken. Het is dit soort uiterlijk vertoon wat de buitenwacht nog steeds een beetje meewarig naar scouting doet kijken. En terecht. Het is aperte onzin dat een krachtiger uniform-uitstraling de saamhorigheid zou vergroten. Als je dat nodig hebt om e.e.a. te bewerkstelligen, dan doe je toch iets niet goed.
Wat mij betreft doet SN de hoed en het overige 1937-aangezicht in de ban.

praeses's sig
You can't do business sitting on your ass en daarom: wees realist; ga voor het onmogelijke.

JeroenZ
 

JeroenZ heeft 24 posts gemaakt 24
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door JeroenZ aan de moderator van dit forum. Gepost op 15 mei 2017 -  13:02:33  Bekijk JeroenZ's persoonlijke forum pagina  Stuur JeroenZ een forum prive bericht Beantwoord deze post van JeroenZ met citaat [quote]

Ik snap dat je de hoed ouderwets vindt staan, Praeses.
Maar wat vind je dan van deze kleding:

https://youtu.be/2n2AoN_eUOU

https://youtu.be/98RGooT9xsw?t=8m55s

En... wat vinden de andere lezers van het Scoutingforum hiervan?

Het valt me op dat er nog nauwelijks nieuwe berichten op het forum worden geplaatst
en dat er op de weinige nieuwe berichten bijna geen reacties komen.

Terwijl berichten nog wel worden gelezen. Sinds de laatste reactie van Praeses is
deze discussie zo'n 7 a 8 keer per dag gelezen, in het weekend zelfs wat meer.

Ook zijn er nog steeds mensen die nieuwe accounts aanmaken.praeses
 praeses heeft 1947 posts gemaakt 1947
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door praeses aan de moderator van dit forum. Gepost op 16 mei 2017 -  12:38:14  Bekijk praeses's persoonlijke forum pagina  Stuur praeses een forum prive bericht Beantwoord deze post van praeses met citaat [quote]
Ach ja, forum-armoede, discussiemoe blijkbaar.
Ook blijkbaar geen beleidsissues meer waar men zich druk over maakt.
Daarentegen zijn al veel zaken uitgekauwd en besproken maar er is nog genoeg ruimte voor het kruisen der degens.

praeses's sig
You can't do business sitting on your ass en daarom: wees realist; ga voor het onmogelijke.

~Anniek
 Stad De Meern
Provincie/Land Utrecht
~Anniek heeft 9 posts gemaakt 9
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door ~Anniek aan de moderator van dit forum. Gepost op 19 mei 2017 -  17:25:39  Bekijk ~Anniek's persoonlijke forum pagina  Stuur ~Anniek een forum prive bericht  Bezoek ~Anniek's eigen webpagina Beantwoord deze post van ~Anniek met citaat [quote]
Ach, ik denk dat iedereen het zelf maar uit mag zoeken qua uniform, zolang het binnen de perken blijft. Het lijkt me niet de bedoeling dat je zelf epauletten op je uniform naait, maar goed, sommigen dragen ook insignes op de rug of op andere lelijke... uuhm, onlogische plekken... Volgens mij kun je binnen SN veel kanten op, en om nou een nieuwe organisatie op te zetten voor 1 (of in ieder geval niet veel meer) groep lijkt me wat overdreven
~Anniek's sig
Friends are like a box of chocolates, if you eat them, they die!

Jaeder
 Stad Nieuwegein
Provincie/Land Utrecht
Jaeder heeft 1801 posts gemaakt 1801
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door Jaeder aan de moderator van dit forum. Gepost op 23 mei 2017 -  12:42:59  Bekijk Jaeder's persoonlijke forum pagina  Stuur Jaeder een forum prive bericht  Bezoek Jaeder's eigen webpagina Beantwoord deze post van Jaeder met citaat [quote]
Oorspronkelijk gepost door praeses

...
Ik kan me juist niet voorstellen dat jongens en meisjes apart willen spelen binnen scouting. Waarom zou je dat ondersteunen?
...

Er zijn best wel veel kinderen die apart spelen prettig vinden, omdat de manier waarop een groep werkt dan toch net even anders is. Hoewel het ook per leeftijd verschilt. Net zoals er kinderen zijn die een gemengde groep prettiger vinden.

Qua leidinggeven zit er ook nog wel een verschil in. Het orde houden en de dynamiek werken toch net even wat anders.


tomvanlamoen
 Stad Boxtel
Provincie/Land Noord-Brabant
tomvanlamoen heeft 581 posts gemaakt 581
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door tomvanlamoen aan de moderator van dit forum. Gepost op 25 mei 2017 -  00:26:04  Bekijk tomvanlamoen's persoonlijke forum pagina  Stuur tomvanlamoen een forum prive bericht  Bezoek tomvanlamoen's eigen webpagina  Klik om te kijken wat tomvanlamoen's MSN Messenger adres is.  Bekijk het Skype telefoon adres van tomvanlamoen Beantwoord deze post van tomvanlamoen met citaat [quote]
Heeft Scouting NL niet ooit een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat gescheiden speltakken beter zijn (o.a. op ledenaantallen) dan gemengde speltakken?
tomvanlamoen's sig
groetjes,

Tom
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/tomvanlamoen
Weblog: http://tomvanlamoen.wordpress.com/
Twitter: http://www.twitter.com/tomvanlamoen
Scouting Boxtel: http://www.scoutingboxtel.nl
Scoutingnieuws: http://www.scoutingnieuws.nl of http://www.twitter.com/scoutingnieuws


chefjohn
 

Stad Nijmegen
Provincie/Land Gelderland
chefjohn heeft 709 posts gemaakt 709
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door chefjohn aan de moderator van dit forum. Gepost op 25 mei 2017 -  08:52:57  Bekijk chefjohn's persoonlijke forum pagina  Stuur chefjohn een forum prive bericht Beantwoord deze post van chefjohn met citaat [quote]
Oorspronkelijk gepost door tomvanlamoen

Heeft Scouting NL niet ooit een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat gescheiden speltakken beter zijn (o.a. op ledenaantallen) dan gemengde speltakken?


Is denk ik erg lastig te onderzoeken en ik vraag me af of er duidelijke antwoorden uit komen.
Ik groepen die gescheiden draaien en het goed doen, evengoed ken ik ook vele groepen die gemengd draaien en het ook goed doen. Of een groep draait is van meerdere factoren afhankelijk, om te beginnen met de groep zelf, leiding, bestuur, accommodatie, programma, etc.
Verder heeft scouting zeker in de grotere plaatsen ook concurrentie van tig sportclubs en vele andere verenigingen. In kleinere dorpen is de keus voor de jeugd vaak beperkt tot de voetbalclub en scouting. Ja, dan krijg je vanzelf wel leden.
Tot slot, ik denk dat de we de kwaliteit belangrijker moeten vinden dan de kwantiteit, dus gaan onderzoeken of gescheiden/gemengd draaien goed is voor de ledenaantallen vind ik sowieso onzin.


tomvanlamoen
 Stad Boxtel
Provincie/Land Noord-Brabant
tomvanlamoen heeft 581 posts gemaakt 581
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door tomvanlamoen aan de moderator van dit forum. Gepost op 28 mei 2017 -  20:21:48  Bekijk tomvanlamoen's persoonlijke forum pagina  Stuur tomvanlamoen een forum prive bericht  Bezoek tomvanlamoen's eigen webpagina  Klik om te kijken wat tomvanlamoen's MSN Messenger adres is.  Bekijk het Skype telefoon adres van tomvanlamoen Beantwoord deze post van tomvanlamoen met citaat [quote]
https://www.scouting.nl/themas-en-projecten/open-en-divers/gemengd-of-ongemengd-draaien
tomvanlamoen's sig
groetjes,

Tom
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/tomvanlamoen
Weblog: http://tomvanlamoen.wordpress.com/
Twitter: http://www.twitter.com/tomvanlamoen
Scouting Boxtel: http://www.scoutingboxtel.nl
Scoutingnieuws: http://www.scoutingnieuws.nl of http://www.twitter.com/scoutingnieuws


Dik P
 Stad Katwijk
Provincie/Land Zuid-Holland
Dik P heeft 4253 posts gemaakt 4253
[KLACHTENMELDING] Stuur een klacht, tip of hints zoals zware taalfouten in over dit antwoord dat gepost is door Dik P aan de moderator van dit forum. Gepost op 29 mei 2017 -  10:29:19  Bekijk Dik P's persoonlijke forum pagina  Stuur Dik P een forum prive bericht Beantwoord deze post van Dik P met citaat [quote]
Inderdaad adviseert SN nu om welpen en scout gescheiden te draaien. Opvallend, als je naar het verleden kijkt. Toch heb ik het idee dat dit meer te maken heeft met een mode in de pedagogie. Daar wordt de laatste tijd gewezen op de verschillen tussen jongens en meisjes en werd zelfs voorgesteld om op school apart les te geven. Die mode gaat ook weer voorbij. Persoonlijk zou ik alleen jongens kunnen, maar ik heb in mijn (zeer grote) regio apart en gemengd vergeleken en daar was geen verschil in ledenaantal. Daarop maakt het dus geen verschil. Het is wel zo dat de gemengde groepen die ik bezocht, vonden dat ze avontuurlijke meisjes hadden en in ieder geval geen 'meisjesspel' deden. Met als voorbeeld Engeland denk ik dat je een groot doelgroep over het hoofd ziet.

  Bekijk het onderwerp: Roken niet meer toegestaan bij scouting nederland Onderwerp Bekijk het volgende onderwerp: Boys Brigade  
 Nieuwe enquête starten doe je hier   Om deze post goed te kunnen printen klik je hier, het onderwerp wordt dan printervriendelijk getoont 
| More
[Boeklegger] Sla dit onderwerp op in jouw persoonlijke boeklegger pagina 
Post onder dit onderwerp een reactie   
Onderwerp menu
ScoutingForum Navigatie Menu
Enquêtes • Games • WebLinks •  WeerScout • Forum Crew • Contact
Rss feed, zie Hulp pagina voor meer uitleg